Inne

Przepis #104 Bezcukrowe i bezglutenowe gofry

Witajcie,
na dobry początek roku chciałabym Was zaprosić na gofry, które nie zawierają ani grama cukru a dodatkowo są bezglutenowe. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. Przy ich pieczeniu w całym domu roznosi się piękny zapach:) Z podanej porcji wychodzi około 8 gofrów – w zależności od wielkości gofrownicy. Gofry są świetną  propozycją na podwieczorek a nawet drugie śniadanie. 
Wartości odżywcze na jednego gofra to: 168 kcal w tym: B: 6,4 g; W: 23,2 g; T: 5,6 g.


Składniki ( 8 gofrów)
– 4 jajka
– 140 g mąki kukurydzianej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 50 g mąki owsianej lub ryżowej
– 20 g oleju kokosowego
– 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 180 ml jogurtu naturalnego
– ulubione dodatki

Wykonanie
Olej kokosowy roztapiamy. Mąki mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy żółtka ( po kolei) ciągle miksując. Następnie dodajemy na zmianę mąkę oraz jogurt. Na koniec wlewamy olej kokosowy. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Gofrownicę rozgrzewamy następnie pieczemy w niej nasze gofry.
Upieczone gofry zostawiamy do wystudzenia.

A następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Moje gofry podałam z łyżką jogurtu greckiego oraz kiwi a całość posypałam startą gorzką czekoladą.

Gofry są tak smaczne, że nie potrzeba dodawać do nich ani grama cukru.

Smacznego !
W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *