przepisy

FIT Święta 🎄- Przepis #100 Domowa czekolada z migdałami (wegańska)

Witajcie,
to już 100 przepis na moim blogu! Z tej okazji przygotowałam dla Was coś specjalnego – Domową Czekoladę z Migdałami. Do jej przygotowania potrzeba dosłownie 4 składników i trochę czasu:) Czekolada jest bez mleka, glutenu i białego cukru. Idealna! Zamiast migdałów można dodać inne dodatki takie jak żurawina, rodzynki czy inne bakalie. Wartości odżywcze w całej tabliczce (70 g) to: 422 kcal w tym: B: 5 g; W: 14 g; T: 39 g.



Składniki
– 30 g oleju kokosowego
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzika
– 5 sztuk migdałów



Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowym. Dodajemy miód oraz kakao. Całość dokładnie łączymy. Migdały obieramy z łupinek ( najlepiej zalać je wrzącą wodą i odczekać 5 minut wtedy skórka ładnie nam zejdzie). Obrane migdały kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do naszej masy. Następnie całość przelewamy do naczynka. Ja użyłam zwykłego plastikowego pudełka do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie czekamy aż chwilę przestygnie. A potem wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lodówki.




Czekoladę należy przechowywać w lodówce ponieważ olej dość szybko się roztapia. Jest na prawdę pyszna! Spróbujcie koniecznie!



Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *