przepisy

Przepis #82 FIT ciasteczka – bez mąki i cukru

Witajcie,
dzisiaj przed Wami idealne ciastka FIT bezglutenowe – bez mąki i dodatku cukru. Główny składnik to banan oraz różne bakalie. Tak na prawdę można dodać także inne ulubione składniki. Ciastka są delikatne i bardzo słodkie oraz bogate w węglowodany i tłuszcze. Jedno ciastko to: 97 kcal w tym: B: 1,8 g; W: 8 g; T: 6 g. 

Składniki na 12 sztuk:
– 90 g daktyli
– 30 g sezamu
– 30 g słonecznika
– banan
– 1 łyżka zmielonych wiórek kokosowych
– 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych
– 20 g orzeszków nerkowca

Wykonanie
Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut.

Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru. 


Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *