przepisy

Przepis #80 Bananowo – kokosowy torcik z kaszy manny

Witajcie,
ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że szybko się je przygotowuje i równie szybko można się zabrać za ich jedzenie. Z potrzeby zrobienia czegoś szybkiego do kawy powstał właśnie ten przysmak – bananowo- kokosowy torcik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez mąki i jajek. Połącznie bananów z kokosem smakuje wyśmienicie. Spróbujcie koniecznie!
Jedna porcja (ciasto podzieliłam na 8 części – tortownica o średnicy 16 cm) to: 206 kcal w tym: B: 3,9 g; W: 28 g; T: 8,6 g. 



Składniki
– 200 g kaszy manny
– 1 szklana mleczka kokosowego
– 2 szklanki mleka roślinnego
– banan
– 50 g wiórków kokosowych
– 2-3 łyżki cukru/słodzika
– 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie
W rondelku zagotowujemy mleczko kokosowe i mleko roślinne wraz z cukrem/słodzikiem. Następnie dodajemy bardzo powoli kaszę mannę. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy i mieszamy do momentu aż powstanie bardzo gęsta masa. Pozostawiamy do wystudzenia.
Na dnie formy układamy połowę pokrojonego w plastry banana. 


Przestudzoną masę blendujemy a następnie wykładamy na banany. Na wierzch układamy pozostałą część banana także pokrojonego w plastry. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta.

Torcik przechowujemy w lodówce. Smakuje jak pudding. Jest delikatny w smaku. Idealny do weekendowej herbatki:) 

Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *