Przepis #74 Owsiane ciastka z bakaliami

Witajcie, 
dzisiejsza propozycja to pyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo słodkie, dlatego dodatek cukru nie jest konieczny. Jedno ciastko (z podanej porcji wyszło 9 sztuk) to 220 kcal w tym: B: 5,8 g; W: 23,2 g; T: 10,7 g. 

Składniki
– 200 g mąki owsianej
– 50 g żurawiny
– 50 g rodzynek
– 2 łyżki sezamu
– 2 łyżki słonecznika
– 2 jajka
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 20 g oleju kokosowego
– 2 łyżki cukru/słodzika (opcjonalnie)
– 3 łyżki wody/mleka

Posypka
– sezam
– słonecznik

Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Całe jajka miksujemy z cukrem/słodzikiem oraz olejem. Następnie dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Kolejno dodajemy bakalie oraz sezam i słonecznik. Na koniec dodajemy wodę lub mleko i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy oraz posypujemy jeszcze sezamem i słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 min (do suchego patyczka).  Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Wystudzone ciasto dzielimy na prostokąty.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki każdego ciastka smarujemy powstałą polewą. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciastka są dość bogate energetycznie, dlatego też takie jedno może z powodzeniem zastąpić przekąskę.

Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz