Przepis #72 Muffiny jogurtowe z borówkami

Witajcie,
macie ochotę na szybki deser? Do przygotowania muffinów potrzeba tylko 4 składników oraz owoców. Możecie dodać dowolne sezonowe owoce – ja wybrałam borówki. Bezglutenowe, bez pieczenia i o niskiej zawartości węglowodanów (jeśli nie użyjemy cukru lub innego słodzika). Posiadają dużą zawartość białka – idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jedna muffina to (z tej porcji wyszło 8 muffunek w standardowych foremkach a kalorie zostały przeliczone z użyciem cukru) : 44, 5 kcal w tym: B: 3,35 g; W: 4,4 g; T: 1,5 g. Spróbujcie koniecznie!


Składniki
– duże opakowanie jogurtu greckiego 330 g
– 20 g cukru/słodzika
– 4,5 g żelatyny 
– 25 ml zimnej wody
– dowolne owoce



Wykonanie
Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na około 5 minut aż stężeje. Jogurt grecki miksujmy z cukrem/słodzikiem. Żelatynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy delikatnie podgrzewając. Następnie chwilę odczekujemy i powoli wlewamy do masy jogurtowej. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek. Wierzch dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.



Muffinki to idealna propozycja na szybki deser, gdyż nie wymagają pieczenia. Niskokaloryczna przekąska wspaniała dla osób dbających o smukłą sylwetkę.



Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz