Lekka dietetyczna pianka z truskawkami na biszkopcie kokosowym – bez glutenu

Witajcie,
czy podobnie jak ja nie wyobrażacie sobie weekendu bez domowego wypieku? Jeśli tylko mogę to staram się zawsze przyrządzić coś słodkiego ale jednocześnie jak najbardziej FIT. Przepis na ten przysmak długo chodził mi po głowie: wiedziałam co chcę zrobić ale zastanawiałam się jakich składników użyć by było jak najbardziej zdrowe a jednocześnie smaczne. I tak oto powstało ciasto, które trochę przypomina sernik na zimno chociaż w sumie nie wiele ma z nim wspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal w tym: W: 7,67 g; B: 4,5 g; T: 1,76 g.

Składniki:
Spód
– 40 mąki kokosowej
– 4 jajka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki słodzika lub cukru

Pianka
– 4 białka
– 50 ml zimnej wody
– 9 g żelatyny
– sok z 1/2 cytryny
– 4 łyżeczki cukru waniliowego
– 20 g słodzika lub cukru

Masa truskawkowa
– ok 100 g truskawek ( u mnie były to zamrożone, które wcześniej rozmroziłam)
– 3 łyżeczki żelatyny
– 50 ml wody

Wykonanie
Spód
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie wlewamy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Energicznie i szybko mieszamy. Przekładamy masę do okrągłej foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Pianka
Żelatynę łączymy z wodą i pozostawiamy na 5 min aby spęczniała. Między czasie białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem waniliowym oraz słodzikiem. Wlewamy także sok z cytryny. Następnie żelatynę rozpuszczamy i bardzo powoli wlewamy do białek cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy na przestudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi.



Masa truskawkowa
Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h.



Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne na letni podwieczorek!

Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz