Żytnie pierogi z warzywami

Witajcie,
warzywa to niezbędny składnik naszego codziennego menu. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Niestety często bardzo ich brakuje w naszej diecie. Czasami po prostu ich nie lubimy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem jak je przemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami.

Składniki:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki żytniej
– 1 jajko
– pół szklanki letniej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz
– 1-2 marchewki
– pól cebuli czerwonej
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 pietruszka
– odrobina oleju
– 1-2 łyżki passaty pomidorowej
– sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Wykonanie
Farsz
Wszystkie warzywa oczyściłam i starłam na tarce – oprócz cebuli, którą pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku.

Ciasto
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga.

Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi.


Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam).



Zostało mi trochę farszu co potraktowałam jako surówkę do moich pierogów.
Pierogi z żytniej mąki mają charakterystyczny smak a do tego są niezwykle sycące i bogate w błonnik.

Smacznego!
W.

Polecane

Dodaj komentarz