przepisy

Przepis #41 Dietetyczne domowe Tiramisu

Witajcie,
pewnie większość zna typowy włoski deser pod nazwą Tiramisu. Oryginalnie składa się z biszkoptów nasączonych kawą oraz masą z serka mascarpone co niestety jest dość kaloryczne. Dlatego postanowiłam pozamieniać kilka składników by był bardziej zdrowy oraz dietetyczny – nawet biszkopty upiekłam sama 🙂 (bez glutenu i laktozy).
Jedna porcja zawiera: 356,6 kcal w tym: B:13,4 g; W: 19 g; T: 10g.

Składniki (na jedną porcję):
– 3 biszkopciki
– opakowanie jogurtu greckiego
– 40 g daktyli wcześniej namoczonych
– 1 łyżka kakao
– 1/4 szklanki zaparzonej gorzkiej kawy zbożowej
– 2 łyżeczki dowolnego słodzika
– odrobina startej gorzkiej czekolady

Wykonanie

Krem kawowy
Do jogurtu dodajemy odrobinę przestudzonej zaparzonej kawy oraz słodzik. Całość dokładnie ze sobą łączymy.

Krem czekoladowy
Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao i dokładnie blendujemy.

Na dno kubeczka układamy  2 biszkopt, które wcześniej nasączamy w kawie.

Następnie wlewamy połowę kremu kawowego. Na niego przekładamy przygotowany krem czekoladowy. Wlewamy resztę kremu kawowego. Na wierzch układamy biszkopta i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady.

Deser jest bardzo sycący i aromatyczny przez zawartość kawy. Smakiem bardzo przypomina oryginał. Spróbuj koniecznie!

Smacznego !
W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *