odchudzanie,  przepisy

Przepis #33 Niedzielny obiad – filet z kurczka na warzywach

Witajcie,
jeśli w niedzielne przedpołudnie szukacie pomysłu na obiad to zapraszam na zdrowe i sycące danie z wykorzystaniem wiosennych warzyw oraz mięsa. Proste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:)


Składniki
– 1/2 piersi z kurczaka
– 4 marchewki
– kawałek pora
– kawałek selera
– 1 pietruszka
– pół cebuli czerwonej
– passta pomidorowa (około 4 łyżek)
– przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka


Dodatek
– młode ziemniaki

Wykonanie
Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki.



Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką.



W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania.



Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno odrobinę sosu i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy  pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso.



Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:)

Smacznego !
W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *