Oponki na mące kokosowej – bez laktozy, cukru i glutenu

Witajcie,
w niedzielne przed południe przychodzę do Was z  kolejnymi słodkościami. Miały wyjść pączki ale uznałam, że zrobię oponki. Bardzo delikatne w smaku pachnące kokosem i domowej roboty cukrem waniliowym. Idealne do zabrania na weekendową wycieczkę i do schrupania na świeżym powietrzu. Dodatkowo są bez mleka, drożdży, cukru oraz mąki pszennej czyli doskonałe:) 



Składniki
– 4 jajka
– 60 ml miodu
– 6 łyżek oleju kokosowego
– 100 gram mąki kokosowej
– łyżeczka domowej roboty cukru waniliowego
– 1/2 sody oczyszczonej



Wykonanie
Olej kokosowy roztapiamy. Dodajemy do niego miód i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową oraz sodę oczyszczoną. Z tak powstałej masy tworzymy kuleczki, które następnie spłaszczamy i wycinamy mały otwór w środku. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-18 minut.



Masa z mąki kokosowej jest bardzo delikatna i łatwo się kruszy. Jednak smak i aromat kokosowych oponek jest wyjątkowy. Równie wyśmienicie smakują polane polewą z gorzkiej czekolady.


Smacznego !
W. 

Polecane

Dodaj komentarz