Domowe fit czekoladki

Witajcie, 
Macie czasami ochotę na czekoladki? Myślicie, że odżywiając się zdrowo nie można ich jeść? Można! Tylko te wersji domowej i zdrowszej. Dlatego postanowiłam przygotować takie sama w domu wykorzystując foremkę do robienia kostek lodu. Dodatkowo schładzane w zamrażalniku smakują jak lody – idealnie na zbliżający się ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:)




Składniki 
Ciemna masa:
– 40 gram namoczonych (najlepiej dzień wcześniej)  suszonych daktyli
– 20 gram gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego


Wykonanie
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle. 



Całość dokładnie blendujemy. Tak powstałą masę  dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do foremek na kostki lodu. Wkładamy do zamrażalnika.



Biała masa
-0,5 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
– 3/4 szklanki wody
– 1 łyżka miodu

W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy płatki ryżowe i gotujemy. Gdy zaczną robić się gęste dodajemy miód. Gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa stanie się bardzo gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. 


Po wystygnięciu białą masę rozkładamy na ciemną część czekoladek. 



Następnie przykrywamy pozostałą czekoladową masą. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.


Czekoladki mają bardzo czekoladowy i słodki smak bez użycia cukru. Są idealne na gorące dni. 



Smacznego !
W. 

Polecane

Dodaj komentarz