Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Witajcie,
dzisiaj przed Wami propozycja przygotowania szybkiego obiadu (lub kolacji). Dobrym sposobem na takie danie jest bigos z kapusty pekińskiej. Całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Skład jest bardzo prosty. To też dobry pomysł na wykorzystanie resztek zalegających w lodówce. Bazą jest kapusta pekińska, która nie potrzebuje długiego czasu gotowania aby być kruchą. Dodatki do niej  można dowolnie modyfikować.



Składniki
– 1 kapusta pekińska
– 2 marchewki
– kawałek pora
– 1 pietruszka (korzeń)
– kawałek selera
– pół cebuli czerwonej
– 3 łyżki passaty pomidorowej
– 1,5 szklanki wody
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i/lub wędzona



Opcjonalnie
– kiełbasa lub dowolna wędlina

Wykonanie
Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Por kroimy w półplasterki. 



Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy starte warzywa. Całość podsmażamy około 10 minut. 
Między czasie kroimy kapustę pekińską – w dość większe kawałki. 



Warzywa przekładamy do garnka. Dodajemy do nich kapustę pekińską. 



Dolewamy około 1,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę. 

Następnie dodajemy passatę pomidorową.




Znowu gotujemy. Całość przyprawiamy. Dusimy przez około 15-20 minut.

Bigos można podawać z kiełbasa lub wędliną, którą macie zbędną w lodówce. Jednak bez dodatków też smakuje wyśmienicie. Prawda, że szybko?



Smacznego !

W.

Polecane

Dodaj komentarz